OWOC NONI



Łacińska nazwa- botaniczna nazwa  Noni  „Morinda citrifolia”.

 


WYSTĘPOWANIE

NONI to wiecznie zielony krzew osiągający wysokość do 3 do 7 metrów. Bardzo pospolity na wyspach Polinezji.

Rośnie do dziś dziko na terenach Australii i niektórych tropikalnych regionach Afryki, Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach.


CHARAKTERYSTYKA


Ma sztywne i twarde gałęzie, z któ­rych wyrastają duże, ciemnozielone i błysz­czące liście. Z małych pąków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu. To właśnie z nich powstają perłowo-białe owoce. Gdy dojrzewają stają się zielone, a w końcowej fazie nabierają zielonożółty ko­lor.

Drzewo Noni jest bardzo odporne na cho­roby, odznacza się dużą żywotnością i doży­wa późnego wieku; tubylcy twierdzą że żyje znacznie dłużej niż człowiek. Jest także w stanie przetrwać długie okresy suszy i nie niszczy go morska woda.

Noni w porównaniu do innych roślin tropikalnych jest mocniejsze i bardziej odporne niż uprawiane i sztucznie nawożone przez człowieka rośli­ny. Jest to zrozumiałe, ponieważ zindustrializowana gospodarka rolna, nasta­wiona na szybki wzrost roślin, wyjaławia gle­bę stosowaniem jednostronnych nawozów, zaniedbując przy tym tak ważne komponen­ty jak składniki odżywcze, minerały i pier­wiastki śladowe. A przecież właśnie te substancje mają olbrzymie znaczenie dla ja­kości i uzdrawiających właściwości roślin.

Składniki, których brakuje w wyjałowio­nej przez człowieka glebie, znajduje Noni na polach lawowych gdzie często występuje w ich pobliżu. Zastygła lawa zawiera w sobie bogactwo ważnych dla świata ro­ślinnego składników odżywczych, co jest też zapewne przyczyną wysokiej jakości gleby wielu wysp.


OWOCE


Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce o długości 4 – 12 cm można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane. W pełni dojrzałe charakteryzują się specy­ficznym zapachem i gorzkim smakiem. I to właśnie wtedy zawierają w swym składzie bardzo dużą ilość składników witalnych, zawierają największą ilość wytworzonych w bioflawonoidach witamin -  tzw. antyosksydantów są całkowicie nietrujące i lekko strawne.

Noni rodzi owoce cały czas. Na drzewie lub krza­ku znajdujemy o każdej porze roku zarów­no niedojrzale, półdojrzałe, jak i dojrzałe owoce, które mogą być zbierane do 14 razy w roku. Dopóki roślina może się kąpać w pro­mieniach słonecznych i nie jest wystawiona na zimny wiatr, jest w zasadzie nieznisz­czalna. Nie choruje ani nie jest celem szkod­ników.

Przykry zapach dojrzałego owocu Noni oraz jego smak powoduje, iż owoce dopiero wtedy pod wpływem dużej ilości promieni słonecznych, są podatne do przeróbki i lekko strawne.
Owoc Noni Polinezyjczycy spożywają w postaci pieczonej, a niekiedy solony do smaku, natomiast parzone we wrzątku liście Noni podaje się w postaci sałatki.


ZASTOSOWANIE OWOCÓW


W kuchni, Polinezyjczycy odciskają prasą sok dojrzałego owocu Noni od miąższu i pestek, podając chorym taki wyciśnięty sok o dość przykrym smaku. Z 4 kilogramów owoców Noni można uzyskać zaledwie 1 litr soku o wyglądzie herbaty. Wyciskany sok z owocu Noni w dawce profilaktycznej zaleca się podawać w dawce minimum 1/4 szklanki dziennie. Leczniczo jednak dawkę taką zwiększa się kilkakrotnie aby uzyskać właściwy efekt działania soku.
Z uwagi na bardzo przykry smak, aby poprawić jego zapach i smak, wyciśnięty sok Polinezyjczycy mieszają z innymi warzywami np. z marchewką  lub owocami i ziołami, a dalej aby go tradycyjnie zakonserwować – pasteryzują go.

Miąższ i pestki służą do produkcji kosmetyków, szamponów i mydełek. Miąższ dojrzałego owocu zaleca się również nakładać na rany i oparzenia np. słoneczne, o które łatwo na Polinezji. Pamiętaj o tym, kiedy będziesz w tych stronach -  Noni rośnie tu wszędzie i trzeba tylko sięgnąć po dojrzały owoc.

Warto wiedzieć, że to właśnie wyciąg z pestek owocu Noni zawiera silne działanie regeneracyjne i wspomagające odporność organizmu, dlatego wykorzystywany jest jako składnik naturalnych antybiotyków tzw. probiotyków -  specjalnych zastrzyków regenerujących układ immunologiczny i olejów leczniczych na chorą skórę.
Wartościowe odżywczo – lecznicze cechy miąższu i pestek Noni, nieliczne – soki z owocu Noni, posiadają pełen skład owocu NONI czyli miąższ, widoczne w gęstym soku zmielone pestki Noni (zawierają probiotyk i kojące olejki lecznicze) oraz około 80-85% wody.

Taki gęsty sok jest bogaty w miąższ i zmielone ziarenka pestek będzie działał silniej niż inne soki, wspomagając leczenie wielu chorób. Tym bardziej sok z pełnego owocu Noni wraz z miąższem podajemy w dawce profilaktycznej tylko 30ml, a jak mówią Polinezyjczycy – w dawce leczniczej kilka razy więcej.

Noni była od zawsze jedną z najważniejszych i najczęściej aplikowanych roślin.  Okazała się, i jest dotychczas cennym środkiem leczniczym.